Min förlossningsberättelse

Fredagen förra veckan kändes som en helt vanlig Fredag, vi satt och kollade på Idol och jag höll på att baka bullar och kladdkakemuffins. Skillnaden från en vanlig Fredag var att jag hade värkar, men det hade jag haft i några dagar så jag var "van" och var hur lugn som helst.
Märkte dock att dessa värkar kom tätare och jag började känna på mig att det skulle bli en lördagsbebis.
Jag gick igenom BB- väskorna en gång till och plockade ner några energi bars, sportdryck och druvsocker med.
Jag tog en lång dusch efter idol och passade på att scrubba hela kroppen och rakade både här och smörjde in hela kroppen extra noga med skön creme.
Sedan gick jag och la mig före M som satt vaken och kollade på tv men sa att i natt är det nog dags :-)

Sedan vaknade jag upp mitt i natten av värkar men kunde somna om mellan dom tills de blev tätare och det inte gick ligga still längre.
Gick upp och började skriva upp klockslagen så jag hade koll på hur tätt värkarna kom och tillslut var det ca 8 minuters mellanrum. Väckte upp M och sa att vi borde nog ringa farmor & farfar så någon kunde stanna med Elwira.
M var lugn och klädde på sig kläderna och jag var redan redo för att åka så jag passade på att slänga på mig lite rouge (hur fåfäng får man bli va!)
M:s föräldrar kom hit direkt och vi åkte iväg och M hämtade även upp volvon, så han hade tillgång till en bil väl på BB.

På förlossningen fick jag först komma in till ett litet rum, samma som jag fick vara i när Elwira var på väg och de hade koll på mina värkar. Sedan fick vi ett eget rum och jag gick mycket mellan värkarna för att det tycker jag känns bäst, kan absolut inte ligga ner då för då är det svårare att följa med och hjälpa kroppen tycker jag, gå eller stå under värkarna kändes bäst och kunde andas igenom dom.
Sedan började värkarna avta och jag började bli trött och jag blev nästan lite irriterad över att det avtog för jag ville ju kämpa på och få träffa vårat lilla liv så fort som möjligt.
Men jag lät inte de negativa tankarna ta över och behöll mitt lugn och fokus. M var minst lika stencool som förra gången och han var så stöttande hela tiden.
Vattnet gick inte heller och när jag var öppen tio och inget hände så frågade barnmorskan om jag ville att de skulle sticka hål på vattnet, och det ville jag så klart.
Tänkte att om de sticker hål så kanske värkarna börjar komma tillbaka så att det började hända något, att bara gå runt där utan att det hände något kändes ju hel dumt.
sagt och gjort så stack de hål men värkarna blev inte intensivare av det. Då frågade en barnmorska om jag ville ha dropp som satte igång värkarbetet och självklart ville jag det med. Sätt fart på det bara! tänkte jag, herregud att gå där och bara vänta kändes som en evig väntan.
Och eftersom jag var helt öppen så behövde min kropp lite hjälp på traven så dropp fick det bli.
DÅ började det hända grejer förstår ni, värkarna kom med större kraft och tätare och äntligen började adrenalinet pumpa och jag fick sätta igång och kämpa med kroppen, det är så häftigt att känna hur kroppen jobbar för full kraft och veta att bebisen kämpar den med.
jag tänkte hela tiden på att varje värk och ju mer ont det gjorde förde mig bara närmare min bebis! Snart skulle vi få träffa den lille! Jag var supertörstig hela tiden och jag drack en massa blåbär &nyponsoppa, vatten, sportdryck och åt en energibar emellanåt innan det var dags för att krysta.
När krystvärkarna kom kunde jag även den här gången behålla mitt fokus och jag blundade hela tiden och kämpade på för fullt. M höll jag hårt i handen och han och sköterskorna var bra på att "hejja" på mig precis så mycket som jag behövde.
Under "utdrivningen" så fick jag en känsla av att bara pressa och pressa non stop men barnmorskorna fick stoppa mig och det hade ju inte varit så bra om jag inte hade lyssnat där. Förstod ju så klart att jag inte kunde göra det men det var en känsla jag fick då att jag ville bara trycka på så bebisen kom ut fort, fort.
Jag tog ingen bedövning den här gången heller, bara lustgas och det kändes bara bra, tycker inte om tänken på att behöva ta någon epidural eller liknande eftersom det känns för mig helt onaturligt och fel.
Hade det varit en lång förlossning så kanske jag skulle velat haft någonting, men så länge som allt gick framåt så såg jag ingen anledning att behöva något, det kan ju till och med stoppa upp värkarbetet och det är ju det sista jag ville. Nej sånadär bedövnings- medel är inget för mig, så naturligt som möjligt vill jag att en förlossning ska vara.

Tog i av kung och fosterland när sista krystvärken kom och den lille kom ut, vilken känsla det är! Jag minns att M sa att "det är en kille!" och sekunden efteråt mötte min blick de röda stora "plommonet" och visst såg jag allt att det var en kille, ingen tvekan, haha!
Jag skrattade och grät om vartannat och känslorna svallade över när jag fick hålla i den fina lilla kroppen hud mot hud. Det finns INGEN känsla så stark som när man får upp sitt barn på bröstet!
M klippte navelsträngen och en barnmorska filmade det ögonblicket, kul att kunna se tillbaka på.
Sedan fick jag krysta ut moderkakan och den här gången valde jag att titta på den, vilken häftig syn! Moderkakan kallas "livets träd" och det är ju helt fantastiskt hur många uppgifter den klarar av- kroppen ÄR fantastisk.
När barnmorskorna var klara och allt var klart lämnade de mig och M och vi var själva med våran nya lilla familjemedlem. Så mysigt att bara hålla i han och studera den lilla fina kroppen och titta in i hans kisande ögon.
Elwiras lillebror, en liten kille! åh vad vi blev glada jag och M och vi bara tittade och tittade på honom länge länge.
Jag tycker vi fått jackpot, eftersom vi nu har en av varje kön =)
Bröstet tog han direkt och visste vad han skulle göra, jätteskönt att amningen började fungera direkt även den här gången.
Efter ett tag kom en barnmorska in med smörgåsar som man alltid får men jag var inte speciellt hungrig men tvingade i mig tre stycken för jag visste att jag behövde energin.
jag var inte alls speciellt trött den här gången efter förlossningen så som jag var med Elwira, men det berodde nog på att jag inte hade lika kraftigt värkarbete som då.
Så jag var uppe på benen direkt och bytte om till vanliga kläder lite snabbt, istället för att ha på mig den där vita sjukhus-morgonrocken som jag fick ha under förlossningen.
Barnmorskorna skrattade åt mig och sa att det såg ut som vi precis kommit, bara för att jag bytt om till vanliga kläder :-)
Efter jag bytt om pratade vi en stund med barnmorskorna som hjälpt till som var jättebra och stöttande även den här förlossningen och de gratulerade oss och berömde mig för att ha varit så duktig och vi tackade för den fina hjälpen. 
Min förlossning var en oroligt POSITIV upplevelse och det är en fantastisk upplevelse att föda barn.
Att hela tiden tänka positivt och jobba tillsammans med kroppen och inte mot den är dock det viktigaste, att kunna lite på sin kropp samt att andas. Det är iallafall det som varit det viktigaste under mina två förlossningar.
 
Sedan lämnade vi BB och vidare till BB- hotellet där jag och M tillbringade flera timmar åt att bara mysa och studera vår nya lilla mästervärk.
Väl hemma visade vi upp lillebror för Elwira när han satt i bilbarnstolen och hon var väldigt nyfiken på honom och klappade honom försiktigt på pannan, så sött! Hon är fortfarande väldigt nyfiken på honom men dock väldigt varsam.
Kommer bli extra kul eftersom Ludwig kom ganska tätt efter Elwira så jag tror de kommer få extra mycket glädje av varandra i framtiden.

Jag är så tacksam över att vi fått ännu en underbar liten individ till våran familj och att Elwira har fått ett syskon!
Kärleken till mina fina två små kommer aldrig bli en bristvara för kärleken jag känner för mina barn är oändlig.

Jag är även så lycklig över att ha världens finaste Marcus vid min sida som är så fin med barnen och utan han vid hade jag nog inte kunnat njuta lika mycket av den här småbarns tiden.
 Jag är glad att jag får dela allt med han, både på gott och ont och i ur och skur =) Elwira & Ludwig är det bästa vi gjort.

Nu är jag en dubbelt så STOLT mor med två småbarn. Jag älskar er tre; Marcus, Elwira & Ludwig för ni är det bästa som någonsin hänt mig- tack för att ni finns!
    

Underbar känsla att få upp min lille kille på bröstet!

Marcus & Ludwig bara minuter gammal 

Elwira träffar Ludwig för första gången hemma

De första dagarna är lite extra magiska, här är en bild på Marcus & ELwira på BB den 6 Maj 2008, dagen hon föddes




Postat av: Annas inspiration

Tack för att du delar med dig.

fin familj du har!



ha en härlig söndag

kramar Anna

2009-10-11 @ 11:20:12
URL: http://annasinspiration.blogg.se/
Postat av: Petra

Så otroligt häftigt:)vilken känsla kram

2009-10-11 @ 12:01:53
URL: http://mammansprinsessor.blogg.se/
Postat av: emme

Vilken känsla Och upplevelse, får mig att tänka på min egen förlossning som snart kmr o längta extra mkt tills min lilla William kommer i decmber/januari:)! Å Grattis till den fina pojke! Och alla fina berättelser du delar med dig

2009-10-11 @ 12:22:29
URL: http://emmesprinswiliam.blogg.se/
Postat av: Josefine

Vilken härlig berättelse, vi verkar båda ha haft ganska tur med förlossningarna. Att ha möjlighetenatt se tillbaka på den med glädje är fantastiskt!



HERO är vad du är! GRATTIS hela familjen till att nu vara fyra.STOOOOOOR KRAM!

2009-10-11 @ 12:30:34
URL: http://www.prinsessansdagbok.com
Postat av: Sessan ☆

Åhhh vad underbar läsning!

Din inställning till hela födandet är ju så grymt bra & ännu bättre så har förlossningen varit så smidig att du kunnat få det som du önskar.



Födde min stora kille utan smärtstillande, endast lust gas Underbart Tyvärr gick inte det med prinsessan......



Ha en alldeles underbar Söndag

Kram

2009-10-11 @ 12:42:59
URL: http://sessanochprinsessan.com
Postat av: Katarina

Så fint, får mig att se fram emot den dag jag själv blir mamma!

2009-10-11 @ 12:54:46
Postat av: Stina

Vilken härlig historia! Grattis till ditt

fina underverk! Elwira måste vara en stolt storasyster!

2009-10-11 @ 13:29:57
URL: http://girle.blogg.se/
Postat av: Ingela

Underbar berättelse!

2009-10-11 @ 13:32:23
URL: http://lifeofingela.blogspot.com
Postat av: Matilda - Mercedes mamma & Mini i magen

Okej nej det förstår jag, jobbigt när det blir så!



kul att läsa om din förlossning! Stämmer det att det inte gör lika ont andra gången? ;)

2009-10-11 @ 13:50:36
URL: http://majbebis08.blogg.se/
Postat av: Emma - Foto m.m.

tack :)!



Aww gud så fint!

2009-10-11 @ 13:55:34
URL: http://babiidarling.blogg.se/
Postat av: Fru Evelina

Åh vad roligt att få läsa! Vilken bra förlossning du hade även denna gång :-)! Hoppas att jag har samma tur hihi...



Kram!



p.s, elwiras lillebror tror jag du menar ;-)...

2009-10-11 @ 14:16:14
URL: http://happilyeverafter.se
Postat av: L* väntar bebis

Så spännande! Nu måstejag ta och läsa igenom hela :)

2009-10-11 @ 14:52:45
URL: http://diiorkiss.blogg.se/
Postat av: Martina

Härligt att det gick så "lätt"... jag hade också en jättebra förlossning och precis som du var jag uppe och gick hela tiden och tog bara lustgas... det är verkligen häftigt att få gå igenom detta...

2009-10-11 @ 17:53:08
URL: http://skepparegatan.blogg.se/
Postat av: Fru Evelina

efter moderkakan och innan han tog bröstet, där nånstans :-)!



kramis

2009-10-11 @ 17:55:16
URL: http://happilyeverafter.se
Postat av: Nina - Glamourmamman

Vad kul att läsa din förlossningsberättelse! Den liknar den jag hade när Olle föddes. Och jag är lika fåfäng som du... Jag stod och satte på mig lite mascara och fixade håret innan jag åkte in, mellan värkarna såklart ;-) Och då var jag helt öppen fick jag veta senare... Men är man fåfäng så är man, haha! Kram Nina

2009-10-11 @ 18:17:55
URL: http://glamourmamman.blogg.se/
Postat av: Therese

Kul läsning, blev inte värkarna mer okontrollerade av droppet? Jag har läst om det, att det ska bli mer okontrollerat och oftast göra ondare. Moderkaka är så vacker, vår barnmorska höll upp den så vi kunde fota, så fantastisk kroppen är! Hoppas ni mår bra och miniM är så söt. kramar

2009-10-11 @ 18:38:44
URL: http://theperfectwife.blogg.se/
Postat av: elinjosefine

Åh vad kul att du delar med dig av din förlossning. Väldig intressant och läsa :) Barn är en fantastisk gåva! Grattis igen till er fina pojke!! Kram

2009-10-11 @ 20:05:57
URL: http://elinjosefine.blogspot.com
Postat av: Elin

Grattis till den lille pojken :) jag vet vilken underbar känsla det är att få ett litet underverk. Har nyss fått en liten dotter. Det är alltid roligt att få läsa en annans förlossningsberättelse. Lycka till!

2009-10-11 @ 23:41:45
URL: http://elinalice.blogg.se/
Postat av: ullisar

vilken fin berättelse Erika!



vi påminner om varann mycket du och jag (när det gäller förberedelser och tankar inför förlossningarna). hoppas verkligen min andra gång blir lika fantastisk som min första (om än inte lika lång, fyra dar är rätt tungt!), och lika bra som dina två!



krams!

2009-10-12 @ 01:53:32
URL: http://ullrika.se
Postat av: Ellinor

Men titta han är ju här:) grattis!

2009-10-12 @ 16:55:34
URL: http://sharpen.blogg.se/
Postat av: Ulrika

Vad fort tiden går när man "tappar bort" en blogg i mängden...Känns som det inte alls var länge sedan jag läste att ni skulle bli 4!

Stort grattis till er lille prins, så underbar:)

2009-10-14 @ 21:38:39
URL: http://stilettklackarochbarnvagn.blogg.se/
Postat av: Elvy

Kul att läsa en sådan fin berättelse! :-)



Vad körde du för "andning"? Var det nån sån där profylax-historia eller mer åt yoga-hållet?



2010-07-29 @ 15:33:47
Postat av: Anonym

gör det ont när man måste krysta ut moderkakan också? eller är det inget jämfört med barnet?

har sån panik när det gäller att födda efter ja sett alla dessa födelseprogram på tv

2011-02-14 @ 19:17:12
Postat av: Erika svarar:

Anonym: Nej det gör det inte, jag minns det knappt! När man nyss fått ut sin älskade, fina lilla barn så är det så mycket känslor i kroppen och moderkakan måste ju ut och tror den krystades ut vid en eller två krystningar för min del, ja snabbt gick det och inget man ska oroa sig för!

Fokusera på det positiva, och skippa se läskiga förlossningsprogram som oftast tar upp sånt när något går snett!

2011-02-14 @ 21:39:04
URL: http://onechicmama.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: